Dirigenten

Gedurende de bestaansperiode van Harmonie de Dommelecho zijn zeven dirigenten, ieder op hun eigen wijze, verantwoordelijk geweest voor de muzikale leiding van onze vereniging.

Hierdoor groeide de harmonie van een amateur clubje (in 1975) uit tot een muziekkorps dat (in 2008) uitkomt in de 2e divisie. Dit komt overeen met de ‘Ere afdeling’ in de kwalificatie voor de herbenoeming van afdelingsomschrijvingen.


Toon Meulendijks

Toon MeulendijksToon Meulendijks is als mede oprichter de eerste dirigent van de Harmonie de Dommelecho.

Voor de in 1943 in Valkenswaard geboren Toon Meulendijks, van beroep ambtenaar bij de gemeente Valkenswaard, was musiceren zijn hobby. Een leven zonder muziek is als een boterham zonder beleg, zal hij zeggen. Hij is al vele jaren lid van Harmonie UNA in Valkenswaard als hij in 1975 samen met Sjef Luyckx een harmonie in Dommelen tot oprichting weet te brengen.
Vanaf de datum van oprichting, 12 maart 1975 tot 17 maart 1987, voert deze selfmade muzikant dan de directie van de harmonie als eerste dirigent en verzorgt tevens de opleiding van diverse muzikanten.

Na deze periode blijft hij aan de harmonie verbonden als tweede dirigent bij plaatselijke evenementen en bij afwezigheid van de eerste dirigent.


Jack Otten

Jack OttenJack Otten werd geboren in 1959 te Kerkrade, waar hij in 1977 zijn basisopleiding afrondde met het behalen van het Atheneumdiploma. De belangrijkste muzikale ervaring in die periode maakte hij bij Harmonie St. Josef Kaalheide, eerst als trompettist, later als hoornist.

In de periode 1977 – 1979 studeerde hij trompet aan het conservatorium van Aken, maar schakelde over naar zijn definitieve hoofdinstrument hoorn. In 1985 en 1986 nam hij deel aan de internationale kamermuziekcursus te Weikersheim (D).
Met het behalen van het Docerend Musicus diploma hoorn bij Piet Reijnen, rondde hij in 1985 deze studie af te Maastricht, om zich vervolgens meer en meer toe te leggen op zijn inmiddels gestarte studie van HaFa-Directie bij Rien Rats, Sef Pijpers sr. en Jo Conjaerts. Hij studeert daar in juni 1987 af en behaalt zijn diploma HaFa-Directie. Jack studeerde vervolgens nog 2 jaar orkestdirectie bij Anton Kersjes.

Inmiddels zette hij op 28 jarige leeftijd de eerste schreden als dirigent bij kleinere orkesten in Limburg en Duitsland en werd op 17 maart 1987 benoemd tot eerste dirigent van Harmonie De Dommelecho Hij was daarmee de eerste professioneel opgeleide dirigent van onze harmonie en bleef dat tot 14 augustus 1990. Jack was woonachtig in Brunssum.


Hans van der Velden

Hans van der VeldenHans van der Velden werd in 1964 geboren te Utrecht. Al op zijn achtste jaar speelde hij trompet in een Utrechtse fanfare en vele jaren zat hij op gemeentelijke muziekschool. Hij voltooide zijn studie aan de Amsterdamse hogeschool voor de kunsten, faculteit muziek te Hilversum en behaalde daar het ‘Groot Diploma’ HaFa-Directie. Daarna volgde hij de studie orkestdirectie aan het Conservatorium te Antwerpen. Na deze studie te hebben voltooid, werd hij uitgenodigd voor een directieconcours in Bulgarije. Met het dirigeren van het Bulgaars Symfonieorkest won hij de eerste prijs.

Op 31 oktober 1990 werd hij op 27 jarige leeftijd, benoemd tot eerste dirigent van harmonie De Dommelecho en bleef dat tot 9 september 1996.
Naast zijn werkzaamheden voor onze harmonie voerde hij o.a. in die periode ook de directie van harmonie Arti et Amicitiae uit Oirschot, van de KZHM, Koninklijk Zeister Harmonie Muziekgezelschap te Zeist en van drumfanfare ‘Eendracht Maakt Macht’ te Giesbeek uitkomend in de ere afdeling.


Jos Kuipers

Jos KuipersJos Kuipers is opgegroeid in Schaesberg (Landgraaf) alwaar hij met zijn 3 oudere broers zijn eerste muzikale schreden zette bij de plaatselijke Fanfare Aloysiana. Dezelfde vereniging zorgde ervoor dat Jos met 16 jaar zijn eerste directie diploma haalde aan de Heerlense Muziekschool.

Na het Atheneum studeerde hij Trompet en Directie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Daar behaalde hij het groot dirigenten diploma voor HaFa-Directie. Daarop volgend studeerde hij nog (symfonie-) Orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen.
Jos was destijds woonachtig in Eysden. Hij was toen reeds dirigent van Harmonie st. Gregorius te Haanrade, spelend in de afdeling uitmuntendheid en van Harmonieorkest Brunssum met welke hij in 1994 promoveerde naar de afdeling uitmuntendheid. Zij werden daarbij kampioen van Limburg in hun klasse.

Op 10 September 1996 trad hij voor het eerst aan bij Harmonie De Dommelecho als invaller, nadat Hans van der Velden was vertrokken. Op 29 oktober 1996 kreeg de toen 30 jarige Jos Kuipers zijn vaste aanstelling als eerste dirigent van de harmonie. Hij leidde het orkest tot augustus 2004.


Harry Cober

Harry CoberHarry Cober, woonachtig in Thorn studeerde trompet en HaFa-Directie en dirigeerde harmonieen in de superieure afdeling. Met fanfare Aurora uit Baexem (ook superieur) trad hij met succes op tijdens het Wereldmuziekconcours in Kerkrade. De naam Cober is een begrip in de harmonie- en fanfarewereld. Jan (tevens familie) is dirigent van onder andere de Koninklijke Harmonie van Thorn en docent hafa-Directie aan het Brabants Conservatorium.

In September 2004 Neemt Harry Cober de taken van dirigent Jos Kuipers tijdelijk over, die onze harmonie verlaten heeft. Dit was op een moeilijk moment omdat de harmonie zich dan heeft ingeschreven voor het concours in Enschede op 21 November 2004. Nog maar 8 weken te gaan. Harry weet de harmonie in die korte tijd op te peppen om voor een eerste prijs te gaan. Het resultaat; met 86,34 punten een 1e prijs met promotie naar de Ereafdeling en winnaar van het concours. Een uitnodiging voor het topconcours volgt. We worden hier met 0,3 punten verschil net geen kampioen van Nederland in afdeling uitmuntendheid.

Bij de sollicitatie procedure gaf Harry te kennen dat hij ook wilde solliciteren naar de opengevallen plaats als 1e dirigent. In de zeer korte tijd van samenwerking had hij de leden zoveel weten te beroeren dat Harry werd gekozen tot vaste dirigent van de harmonie. Zijn benoeming vond plaats op 1 Januari 2005. Echter een paar maanden later werd bij hem een ernstige ziekte vastgesteld. Korte tijd later is hij op 59 jarige leeftijd overleden.


Bert van Cruchten

Bert van CruchtenBert van Cruchten is in 1969 geboren en getogen in Maasbracht, waar hij op 11-jarige leeftijd begon met trombone bij Harmonie St. Cecilia.

Momenteel is hij als trombonist/2e dirigent verbonden aan het Trompetterkorps Koninklijke Marechaussee. Bij muziekschool Kreato volgde hij de cursus assistent-directie, die hij in 1996 met zeer goed gevolg afgesloten heeft. Hij studeerde hoofdvak HaFa-Directie aan het Brabants Conservatorium bij Jan Cober, deze opleiding heeft hij in mei 2001 afgesloten.

Van 1993 tot 2000 was Bert dirigent van het Jeugd Harmonie Orkest Maasbracht, waarmee hij in 1999 een groot succes behaalde op het bondsconcours te Etten-Leur; 324,5 punten, 1e prijs met lof der jury en tevens het hoogste aantal punten van het gehele concours. Bij de Koninklijk Erkende Harmonie St. Cecilia is hij 2e dirigent. In 2000 won hij met de harmonie het Tielentoernooi, een toernooi voor lichte muziek. Als Dirigent is Bert tevens werkzaam bij Fanfare ‘De Maasoever’ Roosteren, en Fanfare St. Jan Tungelroy.

Op 29 Augustus 2005 werd Bert benoemd tot 1e dirigent van harmonie ‘de Dommelecho’ nadat hij al enige tijd als invaller voor de harmonie gewerkt had in verband met de ziekte en overlijden van Harry Cober. Hij heeft het orkest geleid tot 14 Februari 2009.


Stijn Rutten

Stijn RuttenStijn Rutten is in 1965 geboren, getogen en nog steeds woonachtig in Gemert. Mede door het enthousiasme en de ondersteuning van Berry van Oort, de toenmalige directeur van de muziekschool en dirigent van de plaatselijke harmonie, werd al op jonge leeftijd zijn interesse voor het muziekvak gewekt.

Op 15-jarige leeftijd begon hij een koordirectie cursus bij het SNK. een goed gekwalificeerde, drie jaar durende cursus waar hij een hele goede basis kreeg en de ervaring opdeed om met koren te werken.
In 1983, na het behalen van zijn VWO diploma, werd hij toegelaten voor HAFA-directie aan het conservatorium van Maastricht onder Jo Conjaerts en Anton Kersjes. Vier jaar later in 1987, deed hij samen met de Philips Harmonie zijn eindexamen en slaagde met een zeer goed resultaat. Dit gaf hem het recht om door te studeren voor het Einddiploma HAFA-directie. Tijdens zijn studie had hij de mogelijkheid om mee te draaien in de Orkestdirectieklas van Anton Kersjes en Jan Stulen. In 1989 behaalde hij het diploma Orkest-directie. In 1988 doorliep hij een Dirigentencursus in Bunol (Spanje). Inmiddels heeft hij zijn praktijkervaring gedurende ruim twintig jaar heel bewust op kunnen bouwen.

Als 15-jarige begon hij met het dirigeren van een koor waar hij de opgedane kennis van de koordirectie cursus direct kon toepassen. Snel daarna volgde het Jeugdorkest van Harmonie Excelsior Gemert; een enorm goede leerschool. Vervolgens werd hij 1987 op 22 jarige leeftijd, benoemd tot eerste dirigent van Koninklijke Harmonie UNA Valkenswaard (2de divisie) waar hij tot 2009 de muzikale leiding had. Verder dirigeerde hij de Koninklijke Harmonie Euterpe Venray (2de divisie) en het A-orkest van Harmonie Excelsior Gemert (1ste divisie). Ook had hij de muzikale leiding van Skyline Swing Orchestra (bigband) 1986-1992, en heeft dat van het Brabants Muziektheater en Koskoier uit Gemert. Met deze orkesten had hij een veelvoud van succesvolle concours- en (thema) concert optredens.

Naast zijn directie activiteiten is hij werkzaam als ‘freelance’ componist/arrangeur. Ook Stijn 300 x 500schrijft hij, meestal in opdracht, muziek in vele genres en voor zeer uiteenlopende bezettingen, maar toch vooral voor harmonieorkest, al dan niet met toevoegingen van een (vocale) solist, een koor en/of een combo.

In maart 2010 gaat zijn eerste grote compositie ‘Con( )Fusion’ in premiĆ«re. Dit werk heeft hij geschreven in opdracht van Harmonie Excelsior ter gelegenheid van hun 100-jarig bestaan.

Stijn werd op 14 November 2009 op 44 jarige leeftijd benoemd tot 1e dirigent van harmonie ‘De Dommelecho’ nadat hij daar al enige weken als gastdirigent werkzaam was.

Reacties zijn gesloten.