Fagot

Ik ben Adriaan en ik speel de fagot.

De fagot is een houten blaasinstrument met dubbelriet in tenor- en basligging en hoort bij de houtblazers. Het instrument bestaat voornamelijk uit een lange (houten) buis van totaal wel bijna 3 meter. Omwille van de hanteerbaarheid is de buis ‘dubbelgevouwen’, een bouwwijze waaraan de fagot zijn naam dankt: het Italiaanse “fagotto” betekent (takken)bundel.

Om geluid uit het instrument te krijgen, moet je net zoals bij de hobo, krachtig lucht door een riet persen. Hierdoor breng je het riet in trilling en zo ontstaat een hele bijzondere toon. De stem van de opa in het beroemde muzikale sprookje Peter en de Wolf wordt gespeeld door de fagot: een zeer diep en krachtig geluid. Toch kan de fagot ook een heldere en volle klank geven of zelfs een schor en bijna onaards geluid. Dat hoor je bijvoorbeeld in Le sacre du printemps van Igor Stravinsky.

De fagotsectie bij de Dommelecho bestaat eigenlijk alleen maar uit mezelf. Ik zit meestal in het midden van het orkest tussen de klarinetten en de basklarinet.

Hoewel het voor een harmonie helemaal niet vreemd is om slechts 1 fagot te hebben, zoek ik toch nog een collega fagottist die bij de Dommelecho met mij wil samen spelen. En als je nog jong bent en denkt dat je te klein bent om zo´n groot instrument te leren spelen, dan willen we graag kijken of we je kunnen opleiden met een kleine fagottino.  Neem zeker even contact op om te informeren naar de mogelijkheden!

 

Heidi Wils Fotografie Valkenswaard telefoon: 06-11382287

Reacties zijn gesloten.